Just abans d’entrar a la població Azaila, prop d’una hora en cotxe de la casa rural, trobarem un desviament que en un kilòmetre ens durà al jaciment del Cabezo de Alcalá. Població d’origen celtiber destruïda durant les guerres púniques, va ser reconstruïda pels sedetans al segle II a.n.e. i va ser destruïda l’any 75 a.n.e. en el transcurs de les Guerres Sertorianes.

Es tracta d’una ciutat que en el seus millors moments va albergar uns 3.000 habitants i que representa d’una manera molt clara la fase romanitzada de l’iberisme, com demostra laa construcció dels carrers, un dels quals serveix d’artèria principal de la població. Manté tot i així el seu caràcter local.

Al poble d’Azaila hi trobem el Centre de Visitants, dedicat a Les Influencies itàliques al Món Ibèric. La visita ens explica l’excavació del jaciment i ens mostra una bona maqueta del mateix, a més d’explicar la campanya en que va ser destruïda la ciutat i mostrar la tecnologia de setge de l’epoca. Pot ser interessant donari una ullada abans d’anar al jaciment.

+info a Internet:

Patrimonio Cultural de Aragón: Cabezo de Alcalá

Què més visitar pels voltants…

Fitxa tècnica

Distancia: 97,4 km
Trigues en arribar: 1h 15 minuts
Població: Azaila
Com arribar-hi:

Veure ruta