
Calaceit és una població situada als peus d’un dels tres tossals de la carena que marca la divisòria d’aigües entre els rius Algars i Matarranya. Es tracta del tossal on hi havia l’antic castell d’origen àrab, conquerit al segle XII i avui completament desaparegut. Als altres dos tossals, els de Sant Antoni i Sant Cristòbal, ens hi referirem més endavant.
Entrar a la població pel sud ens permetrà recórrer el carrer Major, plegat d’encisadores cases de poble, fins a desembocar a la Plaça d’Espanya, centre neuràlgic del municipi. Aquí s’hi troben diverses cases pairals coronades per l’edifici de l’Ajuntament de Calaceit. Construit a inicis del segle XVII en un estil renaixentista molt similar als demés de la comarca, amb un planta baixa porticada amb arcs de mig punt, una planta noble amb grans finestrals quadrangulars i una planta superior amb una galeria d’arcs de mig punt, és un dels monuments principals de la vila.
Des de la mateixa plaça, un portal ens fa sortir al carrer de l’església, i ens porta immediatament a l’església de l’Assumpció de Calaceit, construïda en estil barroc a finals del segle XVII. És un edifici rectangular, dividit en tres naus i amb planta de saló, doncs les naus tenen totes tres la mateixa alçada. A la façana destaca una gran portalada barroca, coronada per una fornícula amb una imatge de la Verge i emmarcada per columnes salomòniques. A l’angle esquerre hi podem veure el campanar. Davant hi ha l’antiga Casa de Justícia, un edifici gòtic del segle XIV.
Una mica més endavant ens trobem amb el carrer Maella, també flanquejada de nombroses cases distingides. Aquest carrer resseguia l’antiga muralla per dins, com es pot veure pels dos portals barrocs que hi ha als seus extrems, el Portal de la Capella del Pilar i el Portal dels Calderers. De la muralla medieval a penes si en queden alguns vestigis al carrer Teixeries i una de les antigues torres, la Torre de Calaceit, avui convertida en habitatge.
Fora de les antigues muralles, més enllà del Portal dels Calderers, hi trobem la Capella de Sant Roc, en estil renaixentista d’inicis del segle XVII i, en una elegant casa pairal del segle XVIII, la Casa Museo Juan Cabré, dedicada a les col·leccions d’aquest arqueòleg nascut a la vila.
Fora del nucli, sobre el tossal del mateix nom, hi trobem l’ermita barroca de Sant Cristòbal de Calaceit i al tercer tossal, les restes d’un important poblat ibèric, el Poblat de Sant Antoni.
El patrimoni arqueològic de Calaceit no s’acaba aquí, doncs a menys de tres kilòmetres al sud-est del poble hi trobem el poblat ibèric del Tossal Redó i, una mica més lluny, sobre una carena sobre el barranc del Calapatà, al límit amb el terme municipal de Cretes, encara un tercer poblat, el dels Castellans.
Què més visitar pels voltants…
Fitxa tècnica
Distancia: 18 km
Trigues en arribar: 15 minuts
Població: Calaceit
Com arribar-hi:
Veure ruta