Estem davant d’una de les Catedrals de el Vi de Catalunya, denominació creada per l’escriptor Àngel Guimerà i que fa referència a cellers cooperatius de grans dimensions construïts en estil modernista durant les primeres dues dècades de segle XX. Si en aquest moviment artístic estètica i funcionalitat sempre van de la mà, és en aquest tipus d’obres on aquesta concepció arriba a les seves últimes conseqüències.

Primera obra a la zona de l’arquitecte Cèsar Martinell, ja que la va començar el 1918, un any abans que les del Celler Cooperatiu de Gandesa, destaca per la seva monumentalitat, que buscava reflectir la prosperitat de la vila. Les obres van continuar fins entrat l’any 1922 i alguns detalls, com el fris ceràmic exterior no es van instal·lar fins a 1949.

Estructura

El celler està estructurat en tres naus paral·leles, de les quals la central té una amplada de el doble de les altres dues. La central té a més a l’esquena una quarta nau amb la maquinària i, en alçada, l’àrea de recepció del raïm. La nau central i la de la dreta estan destinades a l’elaboració i emmagatzematge del vi, mentre la nau de l’esquerra es dedicada a l’oli. La coberta de les naus és a dues aigües i suportada per arcs parabòlics de maó, que són els que van inspirar el nom de catedrals de el vi per aquestes construccions.

La façana també té un aspecte monumental, amb una part baixa de pedra sobre la qual es disposen impressionants obertures emmarcades en maó. Les dues parts estan separades pel fris de rajola vidriada de Xavier Nogués que es va instal·lar posteriorment.

Com en el cas del Celler Cooperatiu de Gandesa, és possible acompanyar la visita amb un tast de vins elaborats al celler, el que li recomanem.

+info en Internet:

Catedral del Vi de Pinell de Brai

Què més visitar pels voltants…

Fitxa tècnica

Distància: 29,8 km
Trigues en arribar: 32 minuts
Població: Pinell de Brai
Com arribar:

Veure ruta