Estem davant una de les Catedrals del Vi de Catalunya, denominació creada per l’escriptor Àngel Guimerà i que fa referència als cellers cooperatius de grans dimensions construïts en estil modernista durant les primeres dues dècades del segle XX. Si en aquest moviment artístic estètica i funcionalitat sempre van de la mà, és en aquest tipus d’obres on aquesta concepció arriba a les seves últimes conseqüències.

Estructura arquitectónica

Obra de l’arquitecte César Martinell i construït entre els anys 1919 i 1920, el Celler Cooperatiu de Gandesa està estructurat en tres naus paral·leles centrals i dues perpendiculars, una a cada extrem. Les tres naus centrals tenen sostres a diferents nivells cobertes per voltes de maó carregades directament sobre arcs parabòlics. El desnivell permet intercalar petites finestres que il·luminen l’espai interior. Aquestes naus centrals tenen tota una sèrie de grans dipòsits d’obra per emmagatzemar el vi.

De les naus perpendiculars, la principal, a la que moren les altres tres, és la sala de la maquinaria, on es conserva encara la original. La coberta es també de voltes de maó sobre arcs parabòlics, aquí amb grans finestres en forma d’arcs de mig punt i dividides en tres parts per pilars també de maó. La nau perpendicular de l’altre extrem, més petita, serveix avui com a sala d’exposició i tast del celler. Aquí la coberta queda suportada per uns pilars centrals que aguantes voltes de maó bastant més complicades.

No et perdis el tast de vi

L’edifici, que acaba de complir un segle d’edat, mereix una visita. Sense cap mena de dubte. Però no quedaria complerta sense tastar el que s’hi fa a dins des del primer moment. Així, recomanem combinar la visita amb algun dels diferents models de tast que ofereix el Celler. I comprar alguna que altre ampolla. L’oferta de vins s’ho mereix.

 

+info a Internet:

Celler Cooperatiu de Gandesa

Què més visitar pels voltants…

Fitxa tècnica

Distancia: 28 km
Trigues en arribar: 30 minuts
Població: Gandesa
Com arribar-hi:

Veure ruta