Lledó és una petita població situada dalt d’un turó sobre el riu Algars, frontera entre la comarca aragonesa del Matarranya i la catalana de la Terra Alta. Aquesta situació en fa un poble en pendent, seguint alguns carrers la corba de la muntanya, mentre d’altres salven el desnivell. Exemple d’aquest últim és la pròpia Plaça Major del poble, dotada de dos nivells i on hi trobem els dos monuments més importants del lloc, l’Ajuntament i l’església de Sant Jaume de Lledó.

L’Ajuntament o Casa de la Vila és un edifici d’inicis del segle XVII amb accés a la planta principal sota un portal que obre el carrer de Sant Roc a la Plaça Major, mentre a la part inferior hi ha una llotja amb arcs de mig punt que s’obre al carrer Baix. Es tracta d’un edifici de planta rectangular, de volum modest, però ben construït, amb carreus be treballats i que salva amb elegància el desnivell entre els dos carrers.

Més interessant resulta l’església de Sant Jaume de Lledó, situada davant la Casa de la Vila. És un temple gòtic del segle XIV, d’una sola nau, amplia i coberta amb volta de canó, capçalera recta i coberta amb volta de creueria i una façana molt compacta. A la façana hi trobem la portalada, amb sis arquivoltes i coronada per un bell finestral amb arc ogival. A l’esquerra hi té una petita torre poligonal per amagar l’escala interior i a la dreta, a la part superior, un campanar d’espadanya.

Lledó és un municipi menut, un dels més petits en població de la comarca, però amb gran tradició vitivinícola. Les dues bodegues existents, una bona proporció per un poble de menys 200 habitants, fan bons vins i no són poques les persones de fins i tot molt lluny que coneixen el nom del poble pel vi.

A les afores del poble en direcció sud hi trobem la via verda, amb les runes de l’antiga Estació d’Arnes-Lledó, situada tot i els noms, en el terme municipal d’Horta de Sant Joan. A pocs metres seguint l’antiga via, un impressionant pont per salvar el riu Algars. Pràcticament sota el pont hi ha, a més a més, l’Assut de Lledó, una de les zones de bany més conegudes de la zona.

Fitxa tècnica

Distancia: 0 km
Trigues en arribar: 0 minuts
Població: Lledó
Com arribar-hi:

Veure ruta