La ruta comença al kilòmetre 8 de la carretera A-1413 entre Cretes i Calaceit (a la dreta en direcció Calaceit està indicat i hi ha lloc per deixar el cotxe). Aquest punt està a meitat del recorregut, el que significa que des d’aquest punt hi ha dos ramals, el curt a la dreta (uns 450 mestres; 900 d’anada i tornada) i el llarg de front (uns 2.300 mestres; 4.600 d’anada i tornada). El recorregut total no arriba doncs als sis kilòmetres de fantàstica passejada entre camps d’oliveres, cereal i ametllers, masos abandonats i jaciments arqueològics. A penes si existeix desnivell.

El ramal de la dreta, molt més curt, ens porta als Túmuls de Perafita 1 i 2. El principal, ens permet visitar el Túmul del Mas de Toribio 1 (una tomba de 4 mestres de diàmetre parcialment reconstruïda) i tres grups de túmuls (Mas de Toribio 2-4, Mas de Toribio 5-6 i Mas de Toribio 7-8), abans d’arribar als gravats rupestres del Mas d’en Xerra.

Els túmuls son enterraments constituïts per estructura de pedra on es situava la urna funerària amb les cendres i un recobriment circular de pedres i terra. Són típics dels primers moments de la cultura ibèrica, entre els segles VII i VI a.n.e.

 

 

+info a Internet:

Ruta de los Túmulos del Matarraña

Ruta de los Túmulos Ibéricos

Guía de la Ruta de los Túmulos (pdf)

Track Wikiloc Ruta de los Túmulos

Què més visitar pels voltants…

Fitxa tècnica

Distancia: 10 km
Trigues en arribar: 11 minuts
Població: Cretes
Com arribar-hi:

Veure ruta