El Toll del Vidre és un lloc molt bonic o anar a banyar-se durant la calor de l’estiu. Tot i que s’hi pot arribar amb cotxe (podeu veure la ruta en cotxe a la fitxa), és interessant arribar-hi a peu en qualsevol época de l’any, i aprofitar per fer una excursió prou planera d’uns 7 km circulars, deixant el cotxe una mica abans d’arribar al Toll i fent el recorregut a peu per Les Valls.

Per arribar a peu d’excursió, agafar la sortida més occidental al poble d’Arnes i dirigir-se cap al poble. A 500 metres, surt una pista a l’esquerra que en un altre tant ens durà a la porta del Vilar Rural d’Arnes.  La pista és apta per qualsevol vehicle tot hi que hi podem trobar algun punt complicat, especialment si ha plogut recentment. A 4,9 kilòmetres del desviament original trobarem el torrent de les Valls. Hi ha espai per deixar el cotxe i està ben indicat. Aquí comença l’excursió a peu.

A partir d’aquest punt surt un camí que en quelcom menys d’un kilòmetre entre els arbres ens haurà deixat enclavats entre els penya-segats del barranc de les Valls. Seguirem el barranc durant menys d’un kilòmetre i quan comença a obrir-se podrem contemplar les runes del l’antic Mas del Botzut. Poc després sortirem al pla del Mas de les Valls, on podrem veure davant les runes del mas en el bell mig d’un prat. Rodejarem el prat per la dreta encara uns metres més (en total uns 2,2 kilòmetres des del cotxe) per trobar un camí que neix a ma dreta en direcció al Coll de Xertó.

Es tracta d’una pujada relativament suau de poc més d’un kilòmetre que després baixa en un altre kilòmetre i mig a la pista on hem deixat el cotxe. Si seguim la pista cap a ma dreta durant 500 metres més arribarem al Toll del Vidre, un fantàstic toll alimentat per una cascada cristal·lina. El lloc perfecte per refrescar la caminada. Seguint la pista durant un parell de kilòmetres tornarem a recuperar el cotxe. És el tros més avorrit del trajecte, tot i que el bosc és agradable. L’alternativa si es va amb dos cotxes és deixar-ne un directament al Toll del Vidre, on es pot aparcar sense problemes.

Què més visitar pels voltants…

Fitxa tècnica

Distancia: 11 km
Trigues en arribar: 17 minuts
Població: Arnes
Com arribar:

Veure ruta