Vall-de-roures és una població d’origen medieval situada en un turó sobre el riu Matarranya, que conserva intacte el traçat original del casc urbà. Es disposa en pendent des del riu fins al castell, en un embolic de carrerons esquitxats per múltiples casalots nobiliaris, torrasses i portals, que fan del poble un monument en si mateix.

El pont gòtic i la Plaça Espanya

L’accés al cas històric des del raval es fa pel pont gòtic del segle XIV, de quatre arcs amb tallamars per protegir-lo de les riuades del clima mediterrani.
Creuant el pont s’entra a la població travessant el Portal de Sant Roc, erigit al segle XV com a part de les muralles.

Estem a la Plaça d’Espanya, flanquejada d’edificis de gran interès històric com l’Ajuntament, la Casa dels Moles o la Casa Perelet.

L’edifici de l’Ajuntament és del segle XVI, en estil manierista. Inspirat en el d’Alcanyís, se li va afegir un llotja que combinava les finalitats comercials a les pròpiament administratives i judicials. El pòrtic ocupa la meitat de la planta baixa, i la resta queda tancada com accés a l’antiga presó i a la planta noble de l’edifici.
A la part superior destaquen els finestrals decorats per pilastres i frontons, així com un imponent escut datat l’any 1599. L’última planta està composada per una galeria d’arcs de mig punt i rematada per un imponent ràfec de fusta.

La Casa dels Moles (avui Fonda La Plaça, davant l’Ajuntament) és un edifici d’origen gòtic encara que amb importants modificacions de segles posteriors. Podem veure la clàssica lògia aragonesa a la part superior.

Els carrerons fins al castell

Qualsevol ruta de pujada cap al castell permet gaudir del fantàstic traçat medieval, ple de racons i escales. Recomanem ascendir pel carrer Pujada a l’Església, que permet observar l’antic Palau, del segle XV, encara que profundament transformat en èpoques posteriors.

El carrer desemboca davant la bella portada de Santa Maria la Major de Vall-de-roures, culminada per una bella rosassa. Es tracta d’un temple gòtic del segle XIV, d’una sola nau amb tres trams i amb un absis cobert per una volta de vuit nervis. Tant la rosassa com els vitralls es cobreixen d’alabastre translúcid.

Al costat de l’església es troba el principal monument de la població, el Castell de Vall-de-roures. D’origen incert, l’edifici actual és gòtic del segle XIV, fruit de la transformació de l’anterior castell a palau per part de l’arquebisbe de Saragossa García Fernández de Heredia.

El descens de nou cap a la Plaça d’Espanya es pot realitzar per qualsevol dels carrerons que parteixen de davant de la mola del castell. Abans, però, és recomanable arribar al final del carrer del Bon Aire per contemplar el Portal de Vergós, un altre dels accessos de l’antiga muralla. Perdre’s pels carrerons, combinant pujades i baixades, és un veritable plaer per als sentits.

I si vas als afores…

No falten altres monuments en el terme municipal, fora del nucli urbà, com la Torre Don Sancho (segle XIV), als afores de la població en direcció a Fuentespalda, la Torre Gachero (segle XVI), amb les restes d’un poblat ibèric proper, o la Fàbrica Bonica (fàbrica paperera dels segles XVIII-XIX avui en ruïnes).
Entre els llocs d’interès natural, cal destacar la famosa Caixa, el Pantà de Pena i l’observatori de voltors de Mas del Bunyol.

Què més visitar pels voltants…

Fitxa tècnica

Distancia: 11 km
Trigues en arribar: 15 minuts
Per aparcar: creua el pont metàlic i el primer carrer a mà dreta (c/ Elvira Hidalgo). A ambdues bandes hi ha grans aparcaments públics gratuïts.

Com arribar-hi:

Veure ruta